Kennel Fieldtrialer's

Duitse staande langhaar

Betsie van Felius
 
Home Pup training Mijn honden Fokkerij/Dekreuen Nieuws Verzorging en voeding Links Contact
     
 

Verzorging en voeding

Trimmen
De verzorging van een Langharige hond.

Bij de meeste honden wordt (te) weinig aan de verzorging van de totale hond gedaan maar op sommige punten weer teveel.

Het idee is meestal, zo de hond er uit ziet zo hoort het ook maar dat is vaak niet zo. De oorzaak zal ook liggen dat veel "jacht" langharen alleen maar in de kennel gehouden worden maar dat is geen reden om hem niet te verzorgen. Een niet gecastreerde, goed onderhouden hond zal uiteraard veel minder werk vergen dan een dikbehaarde gecastreerde hond buiten.

Lees verder>>

Voeding.

Onze honden hebben voor een gezonde glanzende conditie, wat je vaak aan de vacht af kunt lezen, goede voeding nodig. Een hond is (ook de kat) van oorsprong een vleeseter en daarom is hij uitgerust met een goed gebit en ook belangrijk, met een kort maagdarmkanaal wat hoofdzakelijk is ingesteld op vleesvoeding en hij heeft dus ook een darmflora net als de mens.
Het belangrijkste wat in het voer moet zitten zijn vooral eiwitten, koolhydraten, vetten vitaminen, vezels en mineralen, elk op zich hebben een belangrijke functie. Uiteraard is water ook voor elk lichaam heel belangrijk.

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam, b.v. de spieren, alle organen, huid en vacht etc. Maar het is van het grootste belang dat eiwitten voor de hond goed afbreekbaar zijn, zo niet dan zal de hond daar in de loop der jaren problemen door krijgen wat vaak in het vakje “ouderdom” wordt geschoven.

Brokken is voor een hond geen natuurlijk voedsel omdat het een “dood” voer is wat op den duur de darmflora niet ten goede komt, goed voorbeeld vind ik altijd, ga een maand op vakantie en leg op de keukentafel een handvol brokken en op het aanrecht een pond vlees en wat het vlees doet in die maand dat heeft de hond juist nodig in zijn maagdarmkanaal voor het onderhouden van de darmflora. Op het moment dat de darmflora steeds minder goed gaat werken dan worden er ook steeds minder belangrijke voedingstoffen uit de voeding gehaald wat het verouderingsproces weer versnelt.

Het is beslist zo dat de ene hond het op brokken beter blijft doen dan de andere en veel goede beweging is heel erg van belang. Het is zeker van belang welke kwaliteit eiwitten en eventueel kruiden er in de brokken zitten. Als de hond de eiwitten niet voldoende af kan breken dan wordt dat omgezet in afvalstoffen en die stoffen worden onder de huid opgeslagen wat op een gegeven moment door verstikking van de huid overtollige verharing, te dik worden en huid en vachtproblemen gaat veroorzaken, dat kan open smet plekken veroorzaken o.a. tussen de tenen en de voetzolen omdat afvalstoffen daar naar buiten komen.

Die open voetzolen, wat ook meestal gepaard gaat met een matige tot slechte vacht, heb ik zelf meegemaakt met twee honden en na een heleboel merken brokken te hebben uit geprobeerd, bleek de Ecostyle brok als enige echt de problemen op te lossen, dus haast hetzelfde resultaat viel te behalen als met vlees. In Ecostyle zijn een aantal kruiden toegevoegd die de klieren en darmwerking stimuleren, als een hond overstapt op Ecostyle brok dan ruik je de kruiden tot het darmstelsel weer helemaal opgeschoond is, dan ruik je niets meer.
In de trimsalon hebben wij geëxperimenteerd met allerlei voeders omdat er onvoorstelbaar veel honden zijn met huid en vacht problemen, zeker die vaak wat kleine honden die te weinig beweging kregen hadden daar heel erg veel last van.

Door het enorm veel lopen, rennen jagen en (conditie)training wat ik met mijn honden altijd doe, bleek het vet percentage in Ecostyle niet voldoende en moest ik veel vet bijvoeren, dus perfect voer voor honden die minder bewegen en snel te dik worden, dus ben ik na wat zoeken in het aanbod vleesvoeders, over gestapt op Energique vleesvoeding. Het is mij ook gebleken dat bij het aanbod vlees ook wel kaf onder het koren zit. De fabriek van Energique is helemaal ingesteld op het verwerken van het vlees als het nog bevroren is, het ontdooit pas in de bak van de hond. 

Bij probleemhonden zie je soms met 6 tot 8 weken al nieuw haar komen bij verandering van voer, maar de totale verandering van de vacht duurt bij een hond drie jaar dus dan zie je pas echt hoe hij werkelijk hoort te zijn.
Dus bij het voeren van “gewone'' brokken is het zeker van belang voor de darmflora om olie, vet, een boterham, of beter nog wat vlees bij te voeren maar alleen liever geen gekookt vlees en zeker geen gekookte botten want het koken veranderd de botten van structuur en dan kunnen botten gaan splinteren. Mijn honden krijgen elke morgen een of twee rauwe kipkarkassen, dat is calcium en vlees en het is de beste tandenborstel die je gebruiken kunt.

Vlees heeft de naam duur te zijn maar merkbrokken zijn zeker vaak net zo duur en waar je met goede voeding op bespaard zijn dierenarts kosten. Daar staat de wachtkamer vaak vol met brokken voor de verkoop dus bij problemen zult u alleen maar een andere zak brokken meekrijgen. Als mensen voedingsproblemen hebben dan worden wij ook door gestuurd naar een voeding specialist omdat onze huisarts daar ook niet voldoende van afweet. Het enige wat ik en ook bij anderen tegen ben gekomen bij huid en vacht problemen dat is het voorschrijven van prednison, wat het probleem niet oplost.