Kennel Fieldtrialer's

Duitse staande langhaar

Betsie van Felius
 
Home Pup training Mijn honden Fokkerij/Dekreuen Nieuws Verzorging en voeding Links Contact
     
 

Vervolg Trimmen
De verzorging van een Langharige hond.

Hoofd: Als er pluishaar op het hoofd is dan deze dode haren met hand plukken tot het hoofd glad is maar wel opletten dat het haar bij de ooraanzet blijft staan. Wel de oren uitkammen.

Hals: normaal gesproken hoeft er aan de hals niet zo veel gedaan te worden, het haar op de borst laten we staan voor bescherming in ruig terrein maar wel het overdadige haar aan de onderzijde van de ooraanzet weghalen, daar zit vaak van dat pluishaar wat doorgaans heel erg klit en ook voor de doorstroming van frisse lucht naar de oren is het beter om het weg te halen.

Voeten: mooie ovale voeten zonder uitstekende plukken, wel rondom netjes weggeknipt maar het haar tussen de tenen, als het niet in de klit zit, niet al te veel weghalen. De onderkant tussen de voetzolen wel regelmatig controleren want daar zitten vaak wel klitten klei o.i.d. en dat kan pijnlijk zijn met het lopen dus gewoon weg knippen. In de winter met sneeuw is het ook beter om geen haar tussen de tenen en aan de onderzijde te hebben want dat plakt en belemmert het lopen. Vanaf de grond en tot het kussentje de lange haren aan de achterzijde van de voorvoeten ook weg knippen.

Rug: bij een hond met een goede vacht kun je volstaan met het uitplukken van de dode haren. Te veel borstelen dat ontwikkelt te veel onderwol. Gecastreerde honden hebben veel onderwol daar mag het wel regelmatig weg gehaald worden.

Bevedering: De lange haren aan de achterzijde van de benen en de broek worden uitgeborsteld en de losse haren verwijderen. Van de voet tot aan de hak het haar aan de achterzijde van het been weghalen. Het mooiste resultaat krijg je als je een enkele effileerschaar gebruikt. Dat stukje been zit ook vaak veel modder o.i.d.

De staart: Soms kan er wat pluis haar van de bovenkant van de staart worden gehaald en voor de netheid wordt het haar rondom de anus en bij het begin van de staart met beleid weggehaald/geknipt. De "Langhaar" mag er verzorgd uitzien, maar het moet niet zichtbaar zijn dat er aan geknipt is. Wat hier beschreven is betreft de gewone verzorging van de Langhaar maar wilt u dat hij/zij er top uit ziet, b.v. voor een show, dan kunt u beter een ervaren trimster/trimmer opzoeken.

Voor huishonden kan het in de verhaar periode heel fijn zijn om de hond te laten ‘ontwollen' dat scheelt heel veel haar in huis en zeker het bijhouden van de voeten scheelt veel o.a. veel zand binnen maar ook de kennel en zijn hok blijven schoner.

Regelmatig de vacht doorkammen om klitten te voorkomen is prima maar te veel borstelen is niet raadzaam omdat het de groei van onderwol teveel stimuleert. Voor tip voor verbetering van de vacht: zie voeding.